Mesajul directorului

1344866399_86325200_VIPImage

Directorul Liceului „ELITEX”
Energică și ambițioasă. Îndrăgostită pînă peste cap de meseria sa, despre care ar putea vorbi ore în șir. Sigură de propriile forțe în realizarea celui mai mare vis al său, cel de a construi o instituție model, cu care nu ar putea concura renumite licee din țară, dar și de peste hotarele ei. Cu puternice principii de viață, dar și cu mari rezerve de dragoste, care sînt împărțite în egală măsură sutelor de discipoli și celor de acasă. Așa am cunoscut-o noi pe Tatiana Calistru, directoarea unuia dintre cele mai prestigioase licee din Moldova.

Doamnă Calistru, ce este totuși Liceul ,,ELITEX” – o afacere sau un proiect de suflet?

Despre ce fel de afacere putem vorbi în condițiile în care lucrezi fără profit? Sigur că este un proiect de suflet, un vis pe care l-am realizat trecînd prin mari greutăți. Dar nu regret, fiindcă fiecare om e dator să-și urmeze visul, ca să se poată bucura de ceea ce-i oferă viața și să se poată mîndri că n-a
trăit în zadar.

Nu v-a speriat concurența? Pe ce ați mizat atunci cînd v-ați propus să realizați acest proiect?

Ne-am dorit să construim o altfel de instituție de învățământ. Liceul ,,ELITEX” este o instituție modernă, clădită  cu har și dăruire, pe valori care folosesc și plac tuturor: încrederea, onestitatea, competența, performanța, curajul acțiunii civice. Este un vis realizat dintr-un motiv profund –  dragostea pentru aurul cel mai de preț (aurul cenușiu) și pentru nestematele care sînt copiii noștri – de azi, de mîine și dintotdeauna. Liceul nostru oferă elevilor un mediu ambiant plăcut, asemănător celui familial. Am mizat doar pe oameni tineri, care ocupă  funcții de conducere și care au o creativitate de invidiat. Profesorii care ajung să fie angajați la ”ELITEX” au o pregătire profesională foarte bună, dar și capacități deosebite în ceea ce privește relațiile interumane.

Am optat pentru aceea ca elevii noștri să aibă posibilitatea să studieze, pe lîngă disciplinele cuprinse în programul școlar obligatoriu, o serie de cursuri opționale printre care: limbi moderne (engleza, franceza, germana), informatica, dansuri populare și moderne, teatru și pictură, pian. În așa mod elevii au posibilitatea să-și descopere propriile talente.

În plus, ”ELITEX” își deschide ușile și pentru copiii de vârstă preșcolară, care beneficiază de condiții deosebite.

Cum arată orarul zilnic al unei directoare?

Foarte încărcat. Realizând că un bun manager ziua întreagă, anul întreg, chiar viața întreagă trebuie să stea la straja succeselor instituției sale, practic, trăiesc doar cu grijile școlii mele iubite. Încerc să rezolv singură toate problemele, să soluționez neînțelegerile, să iau decizii. Mă strădui să mențin o atmosferă de lucru destinsă, încurajez oamenii să aibă mentalitate de creatori, nu de funcționari, discut cu elevii, cu părinții acestora, alerg prin instanțe și mai fac și multe altele…

Cum ați început cariera și cât de mult v-a susținut familia în realizarea visurilor?

Cariera mi-am început-o în calitate de învățătoare la clasele primare. Nu știu ce poate fi mai frumos decât să fii înconjurat de copii. Iar familia m-a sprijinit în toată activitatea mea. Cele două fiice, Caleria și Cristina, îmi sunt mereu alături, mă susțin și mă ajută în toate pornirile mele. Deja de câțiva ani s-au implicat și ele în rezolvarea diverselor probleme ale liceului.

Ce principii nu încălcați niciodată în afaceri?

Cel al integrității, care înseamnă respectarea promisiunilor făcute. Procedez așa, deoarece știu că nimic nu întărește încrederea mai bine decît respectarea promisiunilor făcute.

În afară de aceasta, îmi conduc instituția cu onestitate și respect drepturile omului și interesele angajaților mei, cât și ale tuturor celor cu care colaborez.

Cum ați defini femeia de afaceri de astăzi?

Inteligentă, tenace, bine pregătită profesional, cu capacități de analiză și recunoaștere a obstacolelor ce îi stau în cale. Creativă, serioasă, comunicativă, cooperantă, informată, curajoasă, diplomată, pozitivă, care are multă încredere în sine.

Ce lecții v-a oferit viața?

Cineva spunea că viața e o piesă de teatru și nu contează cât timp o joci și în ce mod. Omul a fost creat pentru a-și pune un scop și a tinde să-l realizeze. Ce poate fi mai enigmatic și mai frumos decât să știi că ai pentru ce trăi, că undeva, aproape sau departe, te așteaptă împlinirea? Cred că aceasta e cea mai de valoare lecție, care îți asigură victoria în tot ceea ce-ți propui.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră prietenii?

Prietenii înseamnă cel mai mare dar pe care îl poate avea fiecare dintre noi. Înseamnă oamenii în preajma cărora poți gândi cu voce tare, care sunt lîngă tine când ai nevoie de cineva să te asculte, să te sprijine. Celebrul Cicero spunea că  “a scoate prietenia din viață, e ca și cum am scoate soarele din lume”.

(VIP MAGAZIN )

elitex.md: admin.
Top